duminică, 20 februarie 2011

Deranjul islamic


Norman Podhoretz, strămoşul încă în viaţă al neoconservatorilor americani de azi, a publicat în 2007 o carte purtând titlul duios WORLD WAR IV. THE LONG STRUGGLE AGAINST ISLAMOFASCISM. Neoconii erau încă la putere, la Washington, şi tooooot sperau într-un război total cu lumea arabă, pentru evitarea formării unui califat global, devorator de valori occidentale. Incompetenţa crasă în materie de acţiune politică nu le-a permis neoconservatorilor decât bulversarea a două ţări din zonă: Afganistan şi Irak. Atât.

În prezent, băieţii ăştia conduşi de Obama par să izbutească ceea ce neoconii nici măcar n-au sperat - "pe bune" - în mintea lor post-troţkistă. E drept, America nu se află în război cu Tunisia, Egipt, Yemen sau Bahrein, dar pare să fie responsabilă de amorsarea unui pandemoniu islamic pe care va trebui să-l şi stăpânească.

Aştept, în continuare, ştirea-vedetă de la CNN, cum că pe străzile Riad-ului au ieşit zeci de mii de tineri saudiţi jeffersonieni (dar care, după cum se ştie, înjură SUA cu poftă, fiindcă Obama menţine la putere un regim la fel de mişto ca acela de la Teheran!).

Suntem însă cu toţii conştienţi că, de îndată ce ultimul baril de petrol va fi extras din subsolul unei ţări de limbă arabă (sau, poate, farsi), islamul - democratizat sau nu prea - nu va mai preocupa pe nimeni la Washington, ori prin alte părţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare