joi, 5 ianuarie 2012

Hu Jintao versus Lady Gaga

Preşedintele care trebuie să dea zilnic de mâncare la un miliard 1/2 de oameni e orice, numai prost nu.

Dincolo de numărul de populaţie menţionat cu aproximaţie, Hu Jintao guvernează cea mai dinamică economie din istorie, care-şi întinde, treptat, ramificaţiile pe toate continentele. În această calitate, China importă şi exportă capital. Împreună cu magazinele McDonald's, KFC, Virgin sau Prada, deschise la Beijing şi Şanghai, vin la pachet mai toate produsele culturale aferente Vestului. Iar acestea sunt de neoprit, cât timp, zilnic, chinezii crapă Big Mac, cumpără CD-uri cu Justin Bieber şi Lady Gaga, şi poartă genţile cu frumosul logo auriu pe ele. Opţiunea politică impusă de Deng Xiaoping în 1978, şi care, astăzi, a introdus China deja pe culoarul de depăşire a economiei americane, este nemijlocit (şi nici măcar indirect) responsabilă de asimiliarea culturii de masă desantată din Occident, cu investiţii ălora cu tot.

Zilele trecute, Hu Jintao (un tip care, atunci când nu e în public şi stă singur în bucătărie, nu dă un hamburger pe partidul lui comunist) a făcut pe ideologul, dându-se la Lady Gaga şi toată pop-cultura de origine vestică, prezentă masiv în China, şi orientându-i preţios pe creatorii de cultură chinezi pe două direcţii distincte: 1) în interior, să impună valorile culturale autohtone în faţa celor din SUA, 2) să distribuie cultura chineză peste mări. Detalii la http://www.nytimes.com/2012/01/04/world/asia/chinas-president-pushes-back-against-western-culture.html?_r=1

Aici apar două probleme de care e conştient şi liderul de la Beijing, dar nu vrea s-o recunoască pe internet: 1) într-o societate capitalistă cu steroizi, dar şi cu multe contraste, cum e cea chineză, cultura se naşte singură, nu se decretează, 2) pe plan extern, deocamdată, singurul produs cultural chinez de succes e talentul de a subtiliza drepturile de proprietate intelectuală ale altora (glumesc, desigur). Vorbind însă serios, comparativ cu India sau Brazilia, care impun în lume producţii cinematografice şi muzicale proprii (vorbite şi cântate în hindi şi portugheză), de crapă Youtube-ul din cauza lor, unicul moment de influenţă culturală al Chinei, la scară mondială, a fost reprezentat de Jocurile Olimpice din 2008. Cam atât. Altminteri, într-adevăr, ambiţia unei viitoare unice superputeri de a domina lumea şi pe coordonatele ei culturale e perfect legitimă. Bineînţeles, trebuie să şi poţi.

Sub un alt aspect, revin cu sublinierea/întrebarea exprimată şi într-o mai veche postare: cum e posibil ca o ţară cu o uriaşă deschidere economică spre lume precum China (ceea ce-i conferă un imens ascendent de putere în interiorul graniţelor naţionale, ca şi în relaţiie externe) să adopte ineptul comportament sovieto-moscovit, în sensul de a avea "dizidenţi" (nici nu mă mai refer la ăia care sunt deja închişi), de a cenzura internetul şi de a se lansa într-o competiţie culturală, decretată politic, cu Vestul??

Băi, băieţi! Construiţi-vă în continuare oraşele, podurile, şoselele, cumpăraţi Europa şi Africa, consumaţi puternic ce oferă pieţele, şi lăsaţi-o naibii în pace pe Lady Gaga!

Şi întrucât începe să devină un obicei la aproape fiecare postare, iată şi "articolul american de bun-simţ" recomandat pentru subiectul de mai sus: China's war against Harry Potter de Steve Walt. Reţineţi o idee din cuprins: "Nobody in Washington told Louis Armstrong to redefine the art of jazz solos, a government official didn't order Dizzy Gillespie and Charlie Parker to invent be-bop in order to increase America's global influence, and the Beatles didn't spend all those hours in the Cellar Club or in Hamburg because somebody at the BBC had been told to create a "British invasion."  Instead, these things happened because these various individuals were free to assimilate influences from all over, and to work on their art for essentially selfish reasons."

Fotografia am luat-o cu împrumut de la http://globalvisits.blogspot.com/2011/01/china-culture-pictures-and-video.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare