sâmbătă, 21 ianuarie 2012

O americancă enigmatică la Teheran

Despre familia Leverett am mai scris. El, Flynt, fost analist CIA pe timpul lui Clinton şi Bush jr. Ea, Hillary, directoare pentru Afganistan şi Iran în Consiliul Securităţii Naţionale de la Casa Albă, tot în perioada Bush. În plus, participantă la negocierile secrete americano-iraniene, imediat după septembrie 2001, pentru obţinerea cooperării Teheranului în acţiunile contra talibanilor, înainte ca Iranul să devină o verigă din Axa Răului.

Incompatibili cu politicile neo-conservatoare de la Washington, cei doi au plecat din administraţie, dedicându-se mediului academic şi operând pagina web www.raceforiran.com unde pledează pentru o abordare realistă a relaţiei SUA - Iran. Am arătat cu un alt prilej că, în calitatea lor de persoane private, dar în continuare depozitare de secrete de stat, de nivel "highest clearance", este cel puţin ciudat faptul că sunt lăsaţi să interacţioneze cu oficialităţi iraniene, fie prin deplasări la Teheran, fie prin întâlniri publice cu însuşi Ahmadinejad, anul trecut, la New York. De unde şi speculaţia că cei doi ar putea fi folosiţi de Washington ca un canal special de comunicare cu liderii iranieni.

În urmă cu două săptămâni, Hillary Leverett (foto) a participat la o dezbatere despre Iran, în emisiunea lui Fareed Zakaria. Clipul este aici  http://www.raceforiran.com/hillary-mann-leverett-debates-iran-on-cnn%E2%80%99s-gps-with-fareed-zakaria. La un moment dat (minutul 6:24), pe CNN, în ochii și auzul nealterat de zgomot al celor ce au fost atenți, femeia spune răspicat: "...and I've been told by people within the Iranian National Security Council that...". Pardon???

Nimeni din ceilalţi participanţi la discuţie, nici Zakaria, nici Bret Stephens, neoconul de la Wall Street Journal, nu i-au adresat întrebările fireşti: "Auzi, fată: nr.1, cum reuşeşti tu să te vezi cu înalţi responsabili iranieni pentru apărare, servicii de informaţii şi politică externă, şi nr.2, ce naiba discutaţi voi acolo?" În locul întrebărilor, linişte totală, urmată de o pauză publicitară.

Vă invit să vedeţi cine intră în componenţa forului iranian pentru securitate naţională, la http://en.wikipedia.org/wiki/Supreme_National_Security_Council , ca să înţelegem două lucruri:
1) deşi frecventează persoane indezirabile la Washington, soţii Leverett nu sunt anchetaţi pentru posibile scurgeri de informaţii secrete către interlocutorii lor iranieni (ceea ce înseamnă că nimeni de la Washington nu și-a pierdut încrederea în ei);
2) soţii Leverett sunt ai naibii de enigmatici, dacă nu chiar negociatori pe bune cu Teheranul.

Fotografia este de la http://atlanticsentinel.com/2011/10/iran-implicated-in-assassination-plot-of-saudi-envoy/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare