miercuri, 4 ianuarie 2012

"Am găsit un inamic pe care-l pot ucide!"

Nu noi, în mod direct. Alţii. Care nu se mai satură şi care creează o cultură a războiului permanent, global, denumit, azi, "împotriva terorismului", mâine, "împotriva pătrunjelului", în funcţie de nevoi. Adversari se găsesc mereu. Si trebuie să se cheme neapărat "război", cu toate că majoritatea timpului o avem ocupată cu retorica mussoliniană îndreptată împotriva următoarei "Abisinii" (de la Abisinia), nicidecum cu invazii şi bătălii.

Până recent, singurul război care făcea parte din memoria colectivă generală era cel mondial, din 39-45. Ceva foarte îndepărtat, cu toate că eu m-am născut la două decenii distanţă de sfârşitul lui. Adică, intervalul de timp de la rebeliunea din decembrie 1989, şi până azi. Ni-l descriau manualele de istorie şi filmele ca "Ziua cea mai lungă" şi "Compania a 7-a sub clar de lună."

Într-un episod din cel mai inteligent scris serial politic de televiziune american (The West Wing), scenaristul pune în gura unui amiral întrebarea: "Poţi să distingi când mai e război, şi când pace?" Discuţia se poartă în Situation Room-ul de la Casa Albă, între şeful statului-major general al forţelor armate ale SUA şi şeful personalului Casei Albe. Există un ciudat amestec de ipocrizie şi onestitate în clipul de mai jos, un "cocktail" de filozofie politică pe care America se simte în continuare obligată să-l bea în fiecare zi. La aluzia elaborată prudent şi treptat de militarul incapabil să mai distingă între război şi pace, în sensul de a încerca asasinarea unui demnitar străin (evident, terorist), politicianul (la fel de dezorientat în privinţa suprapunerii războiului cu pacea) aproape că vrea să părăsească încăperea. Dar nu se poate ridica de pe scaun. Şi ascultă, cvasi-aprobator, propunerea de organizare a unui asasinat, fiindcă aici nu mai e vorba de respectarea dreptului internaţional, cât timp mamele sinucigaşe musulmane, care se îmbracă în dinamită, deşi sunt însărcinate, fac să nu se mai poată respecta nici măcar legile naturii...Desenul este de la http://mightythor.wikia.com/wiki/File:Bio-ares.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare