luni, 27 februarie 2012

Republicanii, China, babele şi mitraliera

Ieri, pe CNN, Zbigniew Brzezinski a dat de pământ cu cei patru candidaţi Republicani la nominalizarea pentru prezidenţiale, spunând ceea ce se vede în clipul din link: http://newsbusters.org/blogs/noel-sheppard/2012/02/25/zbigniew-brzezinski-i-literally-feel-embarrassed-american-gop-preside

Grupul de bigoţi, paseişti şi ipocriţi de Dreapta nu poate articula, practic, nicio idee viabilă şi realistă pentru anii 2012 +. Nu-i ajută nici formaţia culturală (pe mai toţi), nici experienţa politică (pe unii dintre ei) şi nici vârsta (culmea, Ron Paul, trecut de 70 de ani, are mintea cea mai proaspătă).

Etalonul înnămolirii americane în trecut, pasivitate şi lipsă de idei e dat nu atât de actuala Administraţie de la Washington, cât de inexistenţa unei alternative valide şi dinamice la mesianismul ratat al lui Obama. Conservatorismul american pentru secolul 21 e un mit şi mai mare decât "Yes, we can!", iar asta nu trebuie să bucure Stânga (din SUA şi de oriunde), fiindcă, în absenţa balansului şi a confruntării productive dintre ideologiile fundamentale ale Vestului, valorile occidentale şi preeminenţa lor în lume se vor vedea periclitate. 

China nu poate fi combătută prin satisfacţia perversă, exprimată în Wall Street Journal sau în Washington Times, că a deraiat un "tren-glonţ" la ieşirea din Shanghai, sau că piaţa imobiliară din Beijing e pe ducă, ori că rolul partidului comunist chinez e contestat de dizidenţi mai anonimi decât Doina Cornea. Nu aceasta e starea de fapt reprezentativă în comparaţia dintre cele două ţări, ci realitatea că "Grupul de Construcţii Teda din China a avut neovie de 32 de săptămâni ca să construiască un centru de conferinţe de primă mână din temelie - inclusiv scări rulante uriaşe în fiecare colţ -, iar personalului de la metroul din Washington i-a luat 24 de săptămâni să repare două scări rulante minuscule, a câte 21 de trepte fiecare." Am citat din cartea lui Thomas L. Friedman şi Michael Mandelbaum, "Ce am fost. Cum au pierdut Statele Unite supremaţia în lumea pe care au inventat-o şi cum o pot redobândi" (tocmai s-a tradus la Polirom).

În mod intenţionat, am preluat clipul cu Brzezinski de pe un blog conservator american, pentru a arăta că, dincolo de înjurături, NICIUNUL dintre comentatorii deranjaţi de critica bătrânului geopolitician nu e capabil să-i pună în evidenţă măcar cu o singură idee contraponderatoare pe candidaţii Republicani. Fiindcă asemenea idei lipsesc, din păcate, din patrimoniul lor intelectual.

Inspiraţia le-ar putea veni, eventual, de aici: Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power  de Zbigniew Brzezinski, apărută în urmă cu o luna. Se găseşte la http://www.amazon.com/Strategic-Vision-America-Crisis-Global/dp/046502954X, de unde am preluat şi coperta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare