duminică, 26 februarie 2012

Simboluri sacre și standarde duble

Arderea Coranului are șansa să devină un sport american național. Despre Coran (în limba română, ca să priceapă bine toată lumea), a se vedea http://ro.wikipedia.org/wiki/Coran.

Între două misiuni prin Helmand (asta e o provincie în Afganistan, a se vedea http://en.wikipedia.org/wiki/Helmand_province_campaign), soldații americani desfășurați pe teritoriul vasal afgan trag un autodafe de Coranuri, așa, numai de-ai dracu', chiar printre supușii afgani, ca ăia să vadă și să țină minte. Spre deosebire de supușii români, total insensibili și detașați de simbolurile sacre naționale (atunci când, într-o carte se scrie că „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării“), afganii credincioși fac prostii și merg mult prea departe, adică nu protestează pașnic prin parcuri, ci îi ucid pe autorii jocului cu focul (http://www.nydailynews.com/news/world/americans-shot-dead-interior-ministry-kabul-protests-koran-burnings-rage-day-article-1.1028416). Asta, fiindcă apucăturile iraționale trezesc reacții la fel de distanțate de rațiune.

În fine, Obama înțelege implicațiile politice ale gestului comis pe teritoriul unui stat ce găzduiește peste 100k soldați din SUA și un număr la fel de mare de probleme generate tot de Washington, și recurge la scuze oficiale (a se vedea http://www.businessweek.com/news/2012-02-24/obama-apologizes-for-koran-burning-as-afghan-riots-continue.html).

Are însă cineva grijă să mai toarne niște gaz pe foc: unul dintre candidații la nominalizarea Replicanilor pentru alegerile prezidențiale, Newt Gingrich, de meserie profesor de istorie (a se vedea http://en.wikipedia.org/wiki/Newt_Gingrich), scuipă apos peste scuzele lui Obama, zicând ceea ce poate fi citit aici http://www.dailymail.co.uk/news/article-2106002/Gingrich-slams-Obama-saying-sorry-Afghans-Koran-burning-death-toll-rises-23.html.

So what? E doar o carte!

Valorile naționale sunt mai peste tot în lume distruse, urâte, ironizate. Sistematic, cu răbdare, sau impulsiv. Până și drapelul alb-roșu cu stele albe pe fond albastru a fost desacralizat juridic, de Curtea Supremă americană, în speța Texas v. Johnson (1989), 5 dintre cei 9 judecători afirmând că o lege care incriminează arderea în public a drapelului național încalcă dreptul la liberă exprimare (a se vedea http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_v._Johnson).  Cu acea ocazie, președintele Curții Supreme americane, conservatorul William Rehnquist (a se vedea în mod necesar http://en.wikipedia.org/wiki/William_Rehnquist), a rămas în minoritate alături de alți trei colegi, scriind în opinia sa separată următoarele:

"The American flag, then, throughout more than 200 years of our history, has come to be the visible symbol embodying our Nation. It does not represent the views of any particular political party, and it does not represent any particular political philosophy. The flag is not simply another "idea" or "point of view" competing for recognition in the marketplace of ideas. Millions and millions of Americans regard it with an almost mystical reverence, regardless of what sort of social, political, or philosophical beliefs they may have." (vezi http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/USSC_CR_0491_0397_ZD.html)

Rareori sunt de acord cu băieții și fetele care se pretind de "Dreapta." Dar aici au dreptate. Cu esențiala condiție a excluderii oricăror standarde duble. Fiindcă, atât drapelul național american, cât și Biblia, Tricolorul, Coranul, steagul jamaican și cel kenyan, sau orice obiect de cult din Alaska și până în Tasmania, au dreptul să fie venerate și ocrotite, cu sau fără extaz mistic, în ritualuri sofisticate sau la meciurile de fotbal, în absența focului și a sângelui.

Cine crede diferit, are șansa să întâlnească afgani furioși!

Motivul pentru care am făcut mai multe trimiteri decât altă dată la diverse referințe informative și istorice, este pentru că prostia, intoleranța și iraționalul trăiesc excelent acolo unde nu există cunoaștere și cultură.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare