sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Sex, Petraeus şi conjuraţia tăcerii în presa americană

La distanţă de 48 de ore de a doua victorie prezidenţială a lui Obama, directorul CIA, un moş teacă lovit mai demult de aroganţă şi abia ţinute sub limbă ambiţii politice, îşi dă demisia pe motiv că a gestionat defectuos un adulter.

Nu evenimentul în sine mi se pare relevant. Ci:

1. Faptul că New York Times a tăcut, deşi pariez pe două salarii lunare că ştia încă din vară de proasta gestionare, de către Petraeus, a relaţiei sale extramaritale. Şi mai cred (pariind tot pe două onorarii lunare) că şi-a negociat tăcerea cu Obama, fiindcă, altminteri, punerea pe masă a unui asemenea eveniment în plină campanie electorală ar fi determinat, în urmă cu două zile, exproprierea Biroului Oval de către Mitt Romney.

Nu atât dimensiunea morală a afacerii ("Obama acceptă să aibă un subordonat care-şi înşală nevasta") ar fi fost dinamita de campanie, exploatată ipocrit şi fals de Republicani, ci faptul că fata cu pricina s-a aflat skin to skin cu tezaurul informativ exclusivist al directorului CIA, depozitat în creierul şi pe blackberry-ul lui securizat. În urmă cu 40 de ani, New York Times, după o prealabilă documentare solidă a afacerii, ar fi sunat la Casa Albă, întrebând doar "would you care to comment?", după care n-avea decât să se aleagă prafu' de orice campanie electorală a oricui.

2. Faptul că pe Petraeus îl loveşte criza de conştiinţă obligatoriu la fix două zile de la data alegerilor, şi nu mai devreme cu o săptămâna ori cu două. Asta tot ca un gest de protejare a campaniei lui Obama, care, în caz de demisie anticipată pe motiv de sex şi periclitare a secretelor de stat, ar fi primit rapid o cruce şi un mormânt. Colegii din FBI au fost la fel de atenţi şi cooperanţi, deoarece aflăm, de la New York Times, că "About two weeks ago, F.B.I. agents met with Mr. Petraeus to discuss the investigation."

Andrei Marga are undeva o vorbă referitoare la "refeudalizarea" presei în capitalism. Tăcerea lui New York Times îl confirmă.

Imaginea am împrumutat-o de la http://www.memefirst.com/2005/06/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare