miercuri, 11 septembrie 2013

The Power of Samantha Power

N-aţi auzit de ea. Asta pentru că, formal, face parte din eşaloanele 2-3 ale Administraţiei de la Washington, în calitate de fostă asistentă specială a lui Obama la Consiliul Securităţii Naţionale, şi de actuală ambasadoare a Statelor Unite la ONU.

Pasiunea ei o reprezintă fundamentalismul în materie de democraţie, drepturile omului, minorităţi de orice fel, specii de animale periclitate, copacii, râul, ramul, iar cine se ia de elementele din această enumerare devine inamicul ei personal. Marcată puternic de ceea ce a văzut în Iugoslavia, ca reporteriţă de război, şi, probabil, maniheistă prin educaţie şi concepţie, crede că numai sărbii au fost criminali într-un conflict în care toată lumea omora, în stil hobbes-ian, pe toată lumea de acolo, şi că Răul e identificabil întotdeauna doar într-un singur loc. Pesemene, niciodată acolo unde trăieşte şi munceşte ea. Şi nici în Arabia Saudită, apropo de femei tratate problematic din punct de vedere umanitar. "I'm a humanitarian hawk", afirmă despre sine.
 
Samantha Power, omul înzestrat cu un asemenea profil politic tăios, are la dispoziţie urechile Preşedintelui american. Iar în ţara care, de la Richard Nixon încoace, n-a mai avut un titular al Biroului Oval capabil să ia decizii folosindu-se de propriul lui cap, de propria lui voinţă, şi nu de o armată de consilieri aflaţi mereu în postură de rivali unii cu alţii, aşa ceva se cheamă să deţii, de facto, o fracţiune de Putere.

Împreună cu Hillary Clinton şi Susan Rice (fosta ambasdoare americană la ONU şi actuală consilieră la Casa Alba pentru securitate naţională), Power a creat un colţ în Biroul Oval, în care l-a băgat pe Obama, până când Preşedintele a cedat şi a decis să intervină militar în Libia. Faptul că, ulterior punerii la pământ a Libiei, acolo a fost introdusă Legea Islamică, şi nu constituţionalismul lui Jefferson şi Madison, n-a mai preocupat-o.

Accentele ei belicoase şi hobby-ul pentru bombardarea altora o fac simpatică în mediile Republicane ale neoconservatorilor care au susţinut numirea ei ca ambasadoare la ONU, acolo unde America trebuie să-i ţină la respect pe reprezentanţii ţărilor aflate pe lista următoarelor invazii americane.

În sfărşit, în problema siriană, deloc surprinzător, Samantha Power plasează legitimitatea înaintea legalităţii, afirmând, cu o retorică destul de săracă lexical, că "Assad will use chemical weapons again and again and again if the United States doesn't act."

Pe 21 septembrie, Samantha Power împlineşte abia 43 de ani.

Fotografia este împrumutată de la http://www.salon.com/2013/06/06/samantha_power_im_a_humanitarian_hawk_partner/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare